În Statele Unite ale Americii se sărbătoreşte astăzi  Ziua Recunoştinţei.  Dacă există o sărbătoare tipic americană, aceasta este cu siguranţă Thanksgiving, deşi majoritatea alimentelor care se consumă la masă cu această ocazie provin din culturile prehispanice.

Potrivit Federaţiei naţionale a crescătorilor de curcani, peste 85 % dintre americani consumă în total 45 de milioane de curcani la sărbătoarea de Thanksgiving, dar puţini ştiu că această pasăre a fost domesticită pe teritoriul mexican.

De asemenea, porumbul şi dovleacul, care fac parte din meniul acestui festin – ce marchează momentul în care indigenii şi coloniştii europeni şi-au depăşit divergenţele printr-un banchet – îşi datorează prezenţa pe masă cunoştinţelor de botanică ale locuitorilor din America de Nord. Trebuie amintit că şi cartoful, garnitura indispensabilă cu care se serveşte curcanul, îşi are originea în America de Sud.

Conform dovezilor arheologice descoperite în regiunea Oaxaca din centrul Mexicului, carnea de curcan era consumată în urmă cu 1.500 de ani de civilizaţia zapotecă, iar aceste păsări erau extrem de populare. Arheologii au descoperit rămăşiţe ale unor exemplare de curcani ce datează între anii 300 şi 1200 d.Hr. Localizarea acestora sugerează faptul că aceste păsări erau crescute, înmulţite şi utilizate în cadrul unor activităţi domestice, o practică obişnuită în această regiune.

Curcanul mexican este strămoşul tuturor curcanilor care se consumă în întreaga lume, se arată într-un studiu publicat de revista ştiinţifică PLoS ONE. Specialiştii consideră că domesticirea acestor păsări se datorează aztecilor. De fapt în Mexic, Honduras şi Salvador curcanul este numit „guajolote”, nume derivat din cuvântul aztec „huexolotl”.