Anchetă de corupţie la gigantul european Airbus! Vânzările sale de avioane de pasageri sunt verificate de autorităţile din Marea Britanie. Principalii suspecţi sunt consultanţii independenţi care au intermediat contractele companiei.

Orice acuzație de corupţie împotriva acestor intermediari se răsfrânge automat asupra Airbus, mai ales că nu este prima oară când gigantul aeronatic este cercetat pentru corupţie.

În urmă cu doi ani, procurorii germani au descins la birourile diviziei de apărare a Airbus într-un dosar de corupţie cu ramificaţii în România şi Arabia Saudită, scrie Digi24.ro.

Acţiunile Airbus sunt în scădere, după ce gigantul aeronautic european a anunţat ieri că este investigat de Oficiul pentru Fraude Majore din Marea Britanie.

Potrivit grupului Airbus, suspiciunile de fraudă, mită şi corupţie vizează vânzările de avioane comerciale de pasageri. Însă nu se ştie deocamdată în ce ţări a livrat compania aceste aeronave. Primele suspiciuni au apărut încă din aprilie. Airbus a recunoscut atunci că unele contracte de export pentru care a cerut garanţii de stat din partea Marii Britanii au fost încheiate cu ajutorul unor intermediari, fără ca autorităţile să fie înştiinţate.

În urma acestor dezvăluiri, agenţiile guvernamentale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au suspendat temporar acordarea de garanţii pentru exporturile Airbus. Existenţa unor intermediari în negocierea unor astfel de contracte nu este privită cu ochi buni de autorităţile occidentale. Asta deoarece există riscul ca în spatele unor servicii de consultanţă să se ascundă de fapt mecanisme de corupţie prin care reprezentanţii unor guverne primesc mita în schimbul acordării de contracte din bani publici.

De aceea marile companii sunt obligate să anunţe autorităţile atunci când contractele lor sunt negociate şi încheiate de consultanţi independenţi. Ceea ce Airbus a omis să facă. Însă, cu toate că suspiciunile sunt grave, analiştii spun că aceste anchete rareori ajung la o concluzie.