Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională va propune Guvernului patru candidaturi. Este vorba despre Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca. Din cele patru candidaturi, executivul va anunța, săptămâna viitoare, cine sunt cei doi învingători. Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, susținută de membrii Comisiei după miezul nopții, transmite IPN.

Premierul Maia Sandu a declarat că membrii Comisiei de selectare și-au început lucrul de joi dimineața, la ora 09.00, când au fost pregătite întrebările pentru interviuri. De la ora 12.00 și până după ora 21.00 au fost realizate interviurile cu toți cei 12 candidați, care au ajuns la această etapă de concurs. Potrivit șefei executivului, toate interviurile au fost înregistrate video și sunt disponibile pe pagina web a Guvernului, astfel încât cei interesați să le poată urmări.

Șefa cabinetului de miniștri a menționat că acest concurs s-a finalizat atât de târziu, pentru că regulamentul spune foarte clar că interviurile trebuie să aibă loc într-o singură zi. Astfel, membrii comisiei nu au putut face întreruperi ca să nu se cunoască întrebările adresate concurenților. Potrivit premierului, au durat atât interviurile, apoi a fost nevoie de câteva ore ca să se facă evaluările.

Maia Sandu a mai spus că deja săptămâna viitoare, în ședință de Guvern, va fi anunțată decizia finală.

Ca urmare a evaluării celor 12 candidați, punctajul s-a dovedit a fi foarte apropiat și din aceste considerente s-a decis să fie propuse patru candidaturi. Guvernul urmează să-i selecteze pe cei doi învingători și în acest sens, potrivit membrilor comisiei, există suficient material și informații pentru a lua decizia finală.

Curtea Constituțională are șase judecători, câte doi desemnați de Parlament, Guvern și CSM. Până acum, legislativul a desfășurat concursul pentru selectarea celor doi judecători, ca urmare fiind desemnați Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Și Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat, în calitate de candidați la funcția de judecător constituțional pe avocatul Eduard Ababei și Serghei Țurcan, membru al CSM.