Parlamentul de la București a adoptat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Pentru demiterea guvernului Partidului Social Democrat a votat o majoritate 238 de parlamentari. Moțiunea a fost depusă de Partidul Național Liberal de opoziție, apropiat președintelui Klaus Iohannis. Este pentru a treia oară când un guvern este demis în România cu ajutorul unei moțiuni de cenzură, dar prima când este demis un guvern al PSD, cel mai mare partid românesc.

PSD a revenit la guvernare după alegerile din 2016, dar popularitatea sa a scăzut dramatic în ultimii ani pe fundalul promisiunilor neîndeplinite de majorare a salariilor și pensiilor și tentativelor de a slăbi lupta anticorupție, care au provocat proteste de sute de mii de oameni. O lovitură puternică a fost aplicată partidului de întemnițarea pentru corupție în luna mai a liderului său de atunci, Liviu Dragnea.

Demiterea guvernului are loc cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie, la care candidează și prim-ministra Viorica Dăncilă care a preluat și șefia PSD după întemnițarea lui Dragnea. Sondajele de opinie sugerează că șansele de câștig ale lui Dăncilă la prezidențiale sunt foarte mici.