Premierul Pavel Filip a ținut un discurs în fața miniștrilor, în cadrul ședinței de astăzi, cu ocazia împlinirii a șase luni din data instalării Guvernului. Potrivit premierului, în această perioadă Cabinetul de miniștri a reușit să realizeze mai multe obiective.

„Șase luni de de zile în urmă am promis cetățenilor noștri și partenerilor de dezvoltare, să venim cu o schimbare de atitudine și acțiune. Vă aduceți cu toții aminte cuvintele noastre, am zis că noi nu cerem să fim crezuți din promisiuni și declarații dar să fim judecați conform realizărilor făcute de către noi. Fiecare dintre dvs. ați oferit multă seriozitate și multă muncă pentru a recâștiga încrederea cetățenilor dar și partenerilor de dezvoltare, și pe aceastp cale vreau să vă mulțumesc foarte mult”, a spus  peim-ministrul în debutul ședinței.

Șeful Executivului a menționat că cel mai important ce au reușit în termeni scurți, a fost stabilizarea sistemului bancar, „cel de fapt care a generat blocajul economic dur prin care a trecut RM și în relația cu FMI”.

Totodată, Filip a menționat și unele realizări: majorarea cu 7% a pensiei, creșterea acumulărilor la buget sau măsurile ce vizează facilitarea activității agenților economici. Pavel Filip a recunoscut că rezultatele sunt modeste, însă a declarat că „chiar și cei care nu vor să recunoască, trebuie să spună că Republica Moldova este acum cu totul alta decât era în ianuarie” și este nevoie de o perioadă de stabilitate.

În acest context, premierul a promis că cei care vor utiliza ineficient resursele financiare din exterior și, în general, banii din buget, se vor alege cel puțin cu demisia și chiar vor ajunge în atenția organelor de control.

Pavel Filip s-a arătat convins că Republica Moldova va avea la toamnă aprobarea Fondului Monetar Internațional (FMI) privind demararea unui nou program de finanțare.

Precizăm că Guvernul Pavel Filip a fost învestit pe 20 ianuarie 2016.