În perioada 24 februarie – 9 martie, ora 06:00, în total, pe segmentul Moldova – Ucraina au intrat peste 290 000 de refugiați, dintre aceștia peste 180 000 de refugiați au ieșit pe segmentul Republica Moldova – România. Doar pe parcursul zilei de ieri, 8 martie 2022, au fost efectuate 47 de curse de autobuze și microbuze organizate de Centrul Unic de Gestionare a Crizei care au pornit de la Palanca spre următoarele destinații: Huși și Iași (România), dar și spre punctele de trecere a frontierei din Cahul și Giurgiulești. De asemenea, de la Otaci au fost organizate 3 curse spre alte două puncte de trecere a frontierei: Lipcani și Costești.

Adițional, a fost pus la dispoziție autobuzul Palanca-Căușeni pentru a asigura transferarea refugiaților spre gara feroviară improvizată pentru cursa specială spre Iași. În total, cu autobuzele Centrului au fost transportate 1 568 de persoane. În ultimele 24 de ore, datorită cursei speciale de tren Căușeni – Chișinău – Iași (Socola) au fost transportați 1 346 pasageri. Alte 2 curse comerciale feroviare Chișinău – Iași (Socola) au transferat 441 de refugiați. De asemenea, în ultimele două zile au fost efectuate 2 curse charter pentru cetățenii israelieni și bulgari, veniți din Ucraina – în total 230 de refugiați.

,,Țin să menționez din start că, luând în calcul numărul foarte mare de refugiați care își doresc să ajungă în alte destinații din Uniunea Europeană, prioritatea actuală a Guvernului este asigurarea transferului acestora către acele destinații. În plus, opțiunea de a utiliza infrastructura feroviară și cea aeriană a accelerat ritmul de tranzitare și a crescut capacitatea de transportare”, a menționat Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului, coordonatorul Centrului unic de gestionare a crizei.

Pe parcursul zilei de 9 martie 2022, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională a Migrației, cu suportul Guvernului României, a asigurat 10 autocare, care vor transporta peste 400 de refugiați de la Palanca la gara de trenuri din Căușeni, de unde aceștia pleacă la Iași. Iar alte 10 autocare au venit din România pentru a transporta circa 450 de persoane la Huși.

Începând cu ziua de mâine, 10 martie, vor fi asigurate rute comerciale direct în Uniunea Europeană cu autocarul, cu următoarele destinații: Cehia, Germania și Polonia. De asemenea, vor fi disponibile pe traseele naționale indicatoare rutiere provizorii în limba rusă/ucraineană pentru redirecționarea automobilelor care traversează teritoriul național spre alte puncte de trecere a frontierei, decât Leușeni.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află 107 115 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități). De la începutul războiului din Ucraina, în oficiile Biroului Migrație și Azil, au solicitat azil peste 3.000 de persoane.

În total, în Republica Moldova sunt 83 de centre autorizate de plasament pentru refugiați, dintre care în Chișinău – 30. La ziua de azi, în aceste instituții sunt disponibile 3 549 de locuri.

De asemenea, în cadrul depozitului central gestionat de Centrul Unic de Gestionare a Crizei, situat în or. Vatra (Moldcoop) au fost recepționate ieri, 8 martie, 3 loturi de ajutoare umanitare de la companii private din România și unul din partea ONG-urilor internaționale. În prezent, are loc sortarea acestor ajutoare pentru ca ulterior să poată fi distribuite conform necesităților în centrele de plasament pentru refugiați.