Un autocar oficial care transporta jurnalişti acreditaţi la centrul olimpic de la Deodoro către centrul media din cadrul Parcului Olimpic de la Barra a fost atacat cu focuri de armă. Atacul s-a produs în jurul orei locale 20.00, în apropierea favelei „Cidade de Deus”, cunoscută drept una dintre cele mai violente din Rio, iar autorităţile braziliene au deschis o anchetă.

Jurnaliştii aflaţi în vehicul s-au culcat la podea în încercarea de a scăpa nevătămaţi, după ce mai multe geamuri au fost sparte.

Doi dintre jurnaliştii aflaţi în autocarul oficial au fost răniţi uşor de cioburile geamurilor.

 Responsabilii Jocurilor Olimpice au precizat că poliţia şi armata au fost mobilizate, fără a oferi mai multe explicaţii, dar şi că autorităţile braziliene au deschis o anchetă pentru a stabili dacă gloanţele au fost trase din celebra favelă „Cidade de Deus”.

Incidentul vine la patru zile după ce un glonţ rătăcit a străpuns acoperişul unei clădiri care găzduia o sală de presă în nordul oraşului. În cursul zilei de sâmbătă, peretele de plastic al centrului de presă pentru probele de echitaţie din cadrul Jocurilor de la Rio, a fost găurit de un glonţ de calibru mic. Fără a răni pe nimeni, glonţul a fost recuperat de organizatori, care, solicitaţi de ziarişti, nu au comentat incidentul. Centrul de presă este situat într-o zonă militară. Acest incident a avut loc după ce mai mulţi sportivi, spectatori şi ziarişti au fost victimele furturilor şi agresiunilor, de la debutul competiţiei.

Sâmbătă, poliţia a aruncat un aer un bagaj suspect, în apropierea liniei de sosire a cursei cicliste, pe plaja de la Copacabana. Un camion al poliţiei, specializat în neutralizarea pachetelor suspecte, a fost văzut la faţa locului. În rândul spectatorilor nu a fost înregistrată agitaţie. Marţi seară, un alt colet suspect a avut parte de aceeaşi soartă, în apropiere de Copacabana Palace Hotel.

Două persoane au fost ucise în apropierea stadionului Maracana şi a Bulevardului Olimpic din Rio de Janeiro, vineri, în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, a indicat poliţia, citată de AFP. Un agresor a fost ucis de un membru al poliţiei militare, vineri seară, pe o stradă din preajma arenei mitice pe care a fost aprins vasul olimpic, a indicat poliţia într-un comunicat sâmbătă. Potrivit primelor informaţii, bărbatul, care încerca să comită un furt, a fost împuşcat mortal de un membru al poliţiei militare, dintr-un alt stat regional, ce lucrează pentru securitatea Jocurilor.

Câteva ore mai înainte, o arhitectă la volanul maşinii sale, pe una dintre principalele căi de acces către Bulevardul Olimpic, o arteră din zona portuară a Rio, în întregime renovată pentru JO, a fost ucisă cu un glonţ în cap, cu ocazia unui jaf armat.

Joi, într-un incident încă puţin explicat, un alt brazilian, un avocat de 60 de ani, adept al jiu-jitsu, care conducea un BMW blindat în cartierul Parcului Olimpic, şi-a ucis agresorul. Avocatul s-a identificat ca vice-consul al Rusiei la Rio, ceea ce consulatul rus a dezminţit rapid.

Un uriaş dispozitiv de securitate de 85.000 de poliţişti şi militari a fost mobilizat pentru asigurarea securităţii celor 10.500 de sportivi şi 500.000 de vizitatori străini aşteptaţi la Rio pentru JO, care s-au deschis oficial vineri seară pe Maracana şi se vor încheia pe 21 august.