Președintele Republicii Moldova întreprinde începând de astăzi prima sa vizită oficială peste hotare, la Moscova, unde va avea întrevederi cu mai multe oficialități ruse inclusiv cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, comunică Radio Chișinău.

Igor Dodon a declarat încă în campania electorală restabilirea relațiilor cu Rusia drept una din prioritățile sale. Experții de la Chișinău susțin însă că Igor Dodon va aborda la Moscova în primul rând chestiunile care interesează Rusia, dar nu Republica Moldova și nu va obține rezultate concrete.

În cadrul vizitei oficiale la Moscova, programată pentru 16-18 ianuarie, președintele Igor Dodon urmează să aibă întrevederi cu conducerea de vârf a Rusiei, inclusiv cu Vladimir Putin, dar se va mai întâlni cu şeful ”Sberbank”, Gherman Gref, președintele ”Gazprom”, Alexei Miller, precum și cu patriarhul Moscovei, Kirill, potrivit presei ruse, care a făcut  referire la surse diplomatice.

Administrația prezidențială de la Chișinău nu a anunțat, deocamdată, care vor fi principalele teme ce vor fi abordate de Igor Dodon la Moscova, dar, anterior, el declara că acestea vor ține de reluarea exportului de produse agricole în Federația Rusă și problemele migranților moldoveni din această țară.

Pe de altă parte, analistul politic Igor Munteanu consideră că Igor Dodon va aborda la Moscova în primul rând problemele care interesează Rusia și nu cele care sunt prioritare pentru Republica Moldova, precum retragerea armatei ruse.

În același timp, expertul Ion Tăbârță este de părere că această vizită va purta mai degrabă un caracter de propagandă și de lustruire a imaginii lui Igor Dodon și nu se va solda cu rezultate concrete.

Igor Dodon este primul oficial de prim rang din Republica Moldova din ultimii 15 ani care își începe mandatul cu o vizită oficială la Moscova.