În cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, vicepremier, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat pregătirile pentru organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, preconizată pentru 19 septembrie curent, transmite.

“În agenda noastră bilaterală s-a acumulat un număr mare de chestiuni ce necesită implicarea neîntârziată a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Este vorba, inclusiv, despre eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole moldovenești pe piața rusă.

Totodată, am menționat faptul că, datorită înțelegerilor obținute cu partea rusă, în primele șase luni ale acestui an, a crescut semnificativ volumul de fructe și legume moldovenești, care au fost exportate (pe piața rusă), inclusiv: mere – cu 35%, conserve – 31%, producție vinicolă – 42%

În context, mi-am exprimat speranța că, în urma recentei vizite în Moldova a experților Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară și Fitosanitară („Rosselihoznadzor”) și ai Serviciului Federal pentru Supraveghere în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației („Rospotrebnadzor”), va fi extinsă lista mărfurilor moldovenești – atât a legumelor și fructelor, cât și a producției vinicole – pentru export pe piața rusă. În mod separat, am discutat chestiuni ce țin de asigurarea livrărilor neîntrerupte de gaze rusești în Republica Moldova, precum și posibilitatea de a oferi reduceri de preț pentru gazele naturale livrate în Moldova de Federația Rusă,” a declarat Igor Dodon.