Primministrul Pavel Filip a prezidat, miercuri seara, prima şedinţă din acest an a Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. În cadrul reuniunii au fost prezentate rezultatele obţinute pe dimensiunea integrării europene în anul 2017 şi trasate obiectivele pentru perioada următoare.

Premierul a subliniat că în urma ședinței comune Guvern – Parlament au fost prioritizate acțiunile care urmează a fi întreprinse în vederea realizării angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE. În context, Pavel Filip a accentuat importanța intensificării eforturilor în implementarea agendei europene, menționând că în prima jumătate a anului curent vor fi adoptate Concluziile Consiliului Afacerilor Externe al UE privind Republica Moldova. Totodată, în aceeași perioadă se va desfășura Consiliul de Asociere RM-UE.

“În funcție de cum ne vom mobiliza, cât de calitative vor fi actele emise și la timp transmise Parlamentului – așa vom reuși. Totul depinde de noi. Trebuie de acționat, de lucrat calitativ, astfel ca să obținem rezultatele pe care ni le-am propus”, a spus șeful Executivului.

În cadrul ședinței au fost prezentate evoluțiile în implementarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE (PNAAA) pe parcursul anului 2017, rata de îndeplinire a acțiunilor planificate fiind de 66%. Rezultatele respective sunt reflectate detaliat în raportul care urmează a fi publicat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Premierul a remarcat că restanțele acumulate se vor regăsi în PNAAA-ul revizuit pentru anul în curs.

În acest sens, membrii Comisiei au examinat evoluţiile procesului de revizuire a Planului naţional de acțiuni RM-UE. De asemenea, a fost discutată importanța sincronizării activității instituțiilor în procesul de raportare a acțiunilor realizate, precum și de intensificare a interacţiunii autorităților din Republica Moldova cu oficialii UE.