Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost analizat astăzi și avizat pozitiv la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că elaborarea proiectului a demarat în anul 2017 și a fost determinată în particular de discrepanța dintre cel mai mare și cel mai mic salariu din sectorul bugetar. Prin noul proiect, toate funcțiile publice au fost reamplasate pe o nouă grilă de salarizare, iar salariile vor fi alcătuite dintr-o componentă fixă și una variabilă. Raportul acestora va constitui, pentru majoritatea categoriilor de angajați, 80% la 20%. Armașu a mai spus că modificările vor oferi posibilitatea ca salariile să fie majorate anual, iar în urma noilor reguli de salarizare niciun angajat din sistemul public nu va primi un salariu mai mic de 2 mii de lei, scrie Moldpres.

„În sistemul de salarizare unic noi introducem o grilă unică, alcătuită din 130 de clase de salarizare. Fiecărei clase i se atribuie un coeficient de la 1 la 15. Astfel, cei de la primul nivel de salarizare vor primi salariul de bază, la nivelul valorii de referință, care va constitui 1500 de lei. Cei de la nivelul 130 de salarizare vor primi salariul de bază egal cu valoarea de referință, care va fi înmulțită cu 15”, a menționat ministrul Finanțelor. Valoarea de referință pentru anul 2019 va fi de 1500 de lei, spre deosebire de 1100 cât este în prezent, iar autoritățile susțin că în următorii ani aceasta va crește.

„Unele categorii de salariați vor devia de la cifra de 1500 de lei, pentru a asigura această tranziție mai eficientă la grila de salarizare, astfel ca în 2-3 ani să ajungem ca toți să fie la același nivel”, a precizat Armașu. Totodată, ministrul a adăugat că cei care se vor regăsi pe o treaptă mai joasă de salarizare și vor avea un salariu mai mic decât cel actual, vor primi și în anul 2019 o leafă egală cu cea actuală, beneficiind de compensații la salariu.

Aplicarea noii legi în anul 2019 va necesita majorarea fondului de salarizare cu 1,2-1,3 mlrd de lei, potrivit calculelor responsabililor de la Finanțe, iar Octavian Armașu a specificat că noile cheltuieli „se încadrează în posibilitățile bugetare”.

Autoritățile își propun ca noua lege să intre în vigoare la 1 decembrie 2018, după ce va fi examinată de guvern și parlament, astfel încât salariile achitate din ianuarie 2019 să fie calculate conform noilor prevederi legale. După intrarea în vigoare a acesteia, trei legi vor fi abrogate și în mai multe acte legislative vor fi operate modificări, pentru a le aduce în concordanță cu noua lege.