Parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova va continua în baza unei Declaraţii comune semnate astăzi, 23 aprilie, de către preşedinţii Comisiilor de securitate naţională, ordine publică şi siguranţă naţională ale ambelor ţări. Obiectivele urmărite sunt extinderea şi aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic dar şi lansarea unui dialog pentru a fi discutate subiecte de interes comun.
„Discuțiile noastre până la acest moment au fost foarte constructive. Le-am început în România și cred că asemenea acțiuni trebuie să le continuăm. Considerăm că este un demers firesc în dinamica contactelor politice. Cultura, istoria ce o cunoaștem și care ne reprezintă pe ambele state, trebuie să o ducem mai departe prin diplomația parlamentară. Așa cum spuneam și când colegii noștri au fost în România, mi-aș dori să ne considerați parteneri, frați și să ne acceptați suport, atât cât putem noi să facem”, a declarat președintele Comisiei parlamentare române de profil, Dorel-Gheorghe Căprar, citat de trm.md.

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul de la Chişinău, Roman Boţan, a spus că problemele de securitate ar putea fi discutate în cadrul unei comisii trilaterale, ce să includă oficiali din România, Chișinău și Kiev.

„Amenințarea cea mai mare pentru Republica Moldova este prezența ilegală a trupelor Federației Ruse pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în raioanele de est. Aceasta reprezintă o amenințare nu doar la adresa securității naționale, dar și la adresa întregii regiuni. Să nu uităm de evenimentele tragice ce au loc în Ucraina, dar și la cele peste trei sute de aplicații militare ce au avut loc recent în regiunea transnistreană. Acest obiectiv de a aduce în atenția opiniei publice internaționale a acestei probleme, este una dintre măsurile ce trebuie să le avem împreună în contextul consolidării diplomației interparlamentare și la nivelul organizațiilor internaționale din care face parte Moldova și România”, a declarat președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan.

Totodată, delegația Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului Adrian Candu. În cadrul întrevederii Speakerul a făcut o trecere în revistă a reformelor realizate în Republica Moldova pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum și proiectele de dezvoltare a țării, în special cele sociale și economice. Andrian Candu a menționat că reformele vor continua, chiar dacă Republica Moldova este în an electoral. Potrivit Speakerului, în curând în Parlament va fi discutată viitoarea Strategie de apărare a țării, pe agenda Parlamentului fiind și modernizarea Serviciului de Informații și Securitate. De asemenea, reforma armatei se regăsește pe agenda Guvernului.

Amintim că, delegația Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României se află astăzi și mâine la Chișinău. Parlamentarii români vor participa și la inaugurarea unei  grădinițe din raionul Ialoveni, instituție renovată graţie Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României.