Goianul Nou – Platonovo – este următorul punct comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de pe segmentul transnistrean, care urmează să fie deschis în următoarele câteva luni. Anunţul a fost făcut de către fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.
„Vreau să vă asigur ca vom continua extinderea controlului in celelalte puncte ramase. Următorul ar trebui sa fie Platonovo. Acum suntem în regim tehnic de definitivare, se fac acțiunile la nivel de instituții responsabile: Serviciul Vamal, Politia de Frontiera. Eu sper ca următorul punct va fi deschis in următoarele câteva luni, a declarat Gheorghe Bălan, fostul vicepremier pentru Reintegrare, citat de trm.md.

Gheorghe Bălan a accentuat că la primul punct de control comun moldo-ucrainean de pe segmentul transnistrean al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, deschis din luna iulie, activitatea se desfășoară cu succes și fără incidente, în pofida anticipărilor de acest fel din partea Tiraspolului.

„Din luna iulie până în prezent nu avem niciun caz de încălcare sau plângere din partea vreo unui agent economic din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană sau a unui locuitor care a rămas nemulțumit de deschiderea acestui punct. Respectiv observăm că toată această propagandă care s-a făcut din partea transnistreană sau a Federația Rusă că va afecta într-un mod sau altul, va duce la blocadă sau alte acțiuni agresive, nu se adeveresc. Lumea e mulțumită de acest punct”, a declarat Gheorghe Bălan.

Pe sectorul transnistrean al frontierei se planifică instituirea a încă 12 puncte comune moldo-ucrainene, care, la fel, vor funcționa pe bază de control comun.

Amintim că din 19 decembrie la punctul de trecere a frontierei Palanca a fost lansat controlul comun moldo-ucrainean. Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Briceni-Rosoşenî, Criva-Mamalîga, Larga-Kelmenţî şi Giurgiuleşti-Reni.