Exporturile de produse agroalimentare din Republica Moldova au atins în anul trecut peste un miliard de dolari. „2017 a fost un an bun pentru exporturi, s-a înregistrat o creștere substanțială la unele grupuri de produse și o diversificare a pieței de desfacere a produselor din R. Moldova”, a declarat  într-o conferință de presă directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi.

Pe parcursul anului trecut, inspectorii ANSA au certificat peste 92 mii de loturi de mărfuri de origine vegetală, care au fost livrate în peste 80 de țări. „S-au schimbat direcțiile de export la majoritatea grupurilor de produse, au apărut multe produse noi, mă refer în primul rând la pomușoare, plantele medicinale, alte produse vegetale”, a menționat Gaberi, citat de Moldpres.

În altă ordine de idei, șeful ANSA a menționat că autoritățile moldovenești depun eforturi pentru a deschide piețe noi de export. Se lucrează pentru a obține dreptul de a exporta spre India, de exemplu. Potrivit lui, acolo sunt mai mulți operatori care deja au manifestat interesul la „Moldova Fruct” şi sunt gata să preia cantități de 300 mii de tone și mai mult. Sunt examinate posibilitățile de export în Israel, Arabia Saudită, alte țări.