Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție este promovat, în perioada 22-27 martie 2019, în orașele de top din punct de vedere economic din Republica Populară Chineză de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu și vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), directorul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, Iulia Petuhov, transmite MOLDPRES.

Vizita are drept scop promovarea imaginii țării, oportunităților economice oferite de Republica Moldova potențialilor investitori chinezi, precum și promovarea Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Agenda vizitei a demarat la 22 martie la Hong Kong, unde a avut loc o prezentare media a Republicii Moldova și a programului în fața a circa 50 reprezentanți ai presei de top din Hong Kong. În aceeași zi, 100 de oameni de afaceri din orașul Shenzhen (al treilea cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere economic) au aflat detalii despre program, ei fiind potențiali aplicanți ai acestuia.

Campania de promovare a continuat la Beijing, programul fiind explicat reprezentanților a trei companii din domeniul imigrației prin investiție. Totodată, la Shanghai (cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere economic) au fost organizate seminare informative pentru reprezentanți ai businessului chinez – potențiali investitori și aplicanți a Programului.

Agenda de promovare se va încheia cu alte trei seminare la Shanghai și Qindao (top 10 din punct de vedere al dezvoltării economice) la care urmează să participe circa 100 antreprenori.

Potrivit Ministerului Economiei, participanții la evenimente s-au arătat interesați de a investi în Republica Moldova și au apreciat Programul de dobândire a cetățeniei ca fiind unul competitiv și cu potențial înalt. Printre cele mai avantajoase elemente ale Programului a fost menționată valoarea pașaportului moldovenesc, ce oferă acces liber unic pe două piețe mari (Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente), timpul de procesare a dosarelor de până la 90 de zile și oportunitățile de trai și dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova.

Potrivit programului aprobat anul trecut, un investitor străin va putea obține cetățenia Moldovei dacă va aloca minimum 100 mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250 mii de euro într-un domeniu strategic de activitate.