Oamenii de afaceri ruși nu mai dețin prima poziție în mediul investițional din Republica Moldova, în ceea ce privește investițiile directe în economie. 

Anunțul a fost făcut recent de Banca Națională a Republicii Moldova, relatează Balkan Insight, precizând că Rusia a coborât pe a șasea poziție în topul investitorilor din Republica Moldova, scrie infoprut.ro.

Olanda şi Spania au ocupat prima şi a doua poziţie în clasamentul investitorilor străini. Locul al treilea a fost acordat Franţei, urmat România și Cipru, conform sursei citate.

Federaţia Rusă a fost liderul investitorilor străini în Republica Moldova până în 2016, căzând brusc anul trecut pe poziţia a şasea în clasament.

Legăturile economice dintre Rusia şi Republica Moldova s-au redus dramatic după ce Rusia a pus embargo asupra produselor moldoveneşti în 2013 şi 2014, pe fondul apropierii Chișinăului de Uniunea Europeană.

De asemenea, potrivit Băncii Naţionale, investiţiile străine au crescut în anul 2017 cu 17,7% faţă de 2016, de la puţin peste 3 miliarde de dolari până la 3,5 miliarde de dolari, o creştere de doar 536 milioane de dolari.