Prim-ministrul Republicii Moldova va avea propriul simbol  național, potrivit unei hotărâri care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Conform documentului, stindardul Prim-ministrului este un simbol naţional al țării, care reprezintă însemnul personalizat de funcţie al Prim-ministrului şi autoritatea acestuia în calitatea sa de conducător al Guvernului şi al activităţii membrilor acestuia, notează Moldpres.

Stindardul Prim-ministrului reprezintă o pânză pătrată, albastră, ce are în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi are bordură formată din pătrate, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

Potrivit hotărârii, cetățenii vor fi obligați să respecte stindardul la fel ca orice simbol al statului. La ceremoniile de arborare a Stindardului Prim-ministrului cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

Originalul Stindardului Prim-ministrului se înmânează Prim-ministrului de către Preşedintele țării  în ziua depunerii jurământului de către Premier şi se păstrează în biroul său de serviciu. Acesta se scoate în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne.

Plăcuţa personalizată a Prim-ministrului Republicii Moldova nou-numit o înlocuieşte pe cea a Prim-ministrului precedent, care, fiind scoasă de pe hampă, este predată în mod solemn spre păstrare în Cancelaria de Stat.