Mai mulţi consilieri din cadrul Consiliului municipal Chişinău (CMC) şi câţiva activişti civici solicită demiterea edilului capitalei, Dorin Chirtoacă. În acest sens, aceștia au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, agenda comună de organizare a referendumului privind demiterea primarului de Chișinău, scrie 24h.MD.

Potrivit lui Ilian Cașu, consilier municipal din partea „Partidului Nostru”, sistemul administrativ al Primăriei este paralizat, iar situația s-ar putea remedia dacă edilul capitalei va fi demis.

„Acest efort de inițiere a referendumului este unul apolitic. Noi, consilierii, în parteneriat cu reprezentanții societății civile, dăm curs unei solicitări care are susținerea majorității cetățenilor care locuiesc în municipiul Chișinău. Noi nu mai venim cu constatări care să motiveze de ce primarul trebuie să fie revocat din funcție, pentru că oamenii înțeleg deja că sistemul administrativ este paralizat”, a declarat Ilian Caşu.

În același timp, șeful fracțiunii PSRM din cadrul CMC, Ion Ceban, a precizat că, peste câteva săptămâni, consilierii și activiștii civici vor bate la ușa chișinăuienilor pentru a începe colectarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului.

„Vor fi tentative de blocare a acestui proces, de aceea este important să fim uniți, atât locuitorii municipiului Chișinău, cât și partidele politice, consilierii municipali și societatea civilă. Noi cu toții conștientizăm că felul în care este astăzi administrat Chișinăul nu mai poate fi tolerat”, a spus Ion Ceban.

În replică, Dorin Chirtoacă a declarat că și-ar dori ca acest referendum să se producă pentru a demonstra încă odată că este susținut de către chișinăuieni.

„Chiar m-aș bucura să aibă loc, în felul acesta să se mai clarifice odată cum stau lucrurile. Numai că din două una – ori mă demit pe mine și scăpăm de capul răutăților din Chișinău sau își dau ei demisia pentru faptul că deranjează pe loc drept cetățenii și-i pun în situația ca, după un an de zile de la alegeri, să vină iar la nu știu ce fel de referendumuri”, a declarat el.

Amintim că acum câteva săptămâni, fracțiunea PSRM din CMC a demarat procesul de discuții publice cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului de demitere a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Inițial, fracțiunea Partidului Popular European din CMC a propus ca plebiscitul să aibă loc pe data de 30 octombrie 2016, odată cu alegerile prezidențiale.

Recent, și un grup de activiști publici au venit cu o inițiativă similară.