La data de 25 octombrie curent, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș împreună cu directorul Fundației Lumos Moldova, Irina Malanciuc au efectuat o vizită de lucru în UTA Găgăuzia, unde s-au întâlnit cu guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah și vicepreședintele Comitetului executiv pe probleme sociale, Olesea Tanasoglo, transmite 24H.MD.

Astfel, în cadrul vizitei, oficialii au discutat despre colaborarea dintre autoritățile centrale și locale și Fundația LUMOS Moldova privind reorganizarea sistemului de protecție și îngrijire a copilului în UTA Găgăuzia.

Irina Vlah a menționat că pe teritoriul autonomiei există un șir de instituții sociale care prestează servicii de reabilitare și educare a copiilor în situații de risc și cu nevoi speciale, însă este necesar de a dezvolta un sistem integrat de servicii pentru copii și familie.

În acest sens, ministrul Stela Grigoraș a subliniat că domeniul protecției copilului trebuie abordat intersectorial, cu implicarea tuturor instituțiilor statului, atât la nivel central și local, cât și cu implicarea societății civile.

Totodată, aceasta a reiterat importanța planificării strategice privind dezvoltarea unui sistem de servicii alternativ pentru copii în situații de risc, copii separați de părinți cât și de dezinstituționalizare a copiilor din instituțiile rezidențiale.

Irina Malanciuc a declarat că Fundația LUMOS Moldova a implementat cu succes proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale pentru copii în situații de risc și cu nevoi speciale în Florești și Ialoveni și este deschisă spre o cooperare cu UTA Găgăuzia.

În acest context, părțile au convenit să semneze un acord între UTA Găgăuzia și Fundația LUMOS Moldova privind dezvoltarea unei Strategii privind protecția drepturilor copiilor cu dizabilități.