Procuratura municipiului Chişinău, de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, au realizat un complex de acţiuni procesuale şi speciale de investigaţii, urmare a cărora, în seara zilei de 17 mai, a fost reţinut un cetăţean al Republicii Moldova, bănuit că ar fi asigurat mercenarii cu informaţii necesare pentru desfăşurarea acţiunilor militare, în special pentru lansarea şi dirijarea focului de artilerie asupra poziţiilor armatei naţionale a Ucrainei.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, bărbatul, în vârstă de 28 de ani, originar din or. Ungheni,  este suspectat că a activat de partea  entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Lugansk, acumulând informaţii pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Ucrainei.

În cadrul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut vina. Totodată, asupra acesteia au fost depistate acte de identitate străine, inclusiv un livret militar, în baza cărora intenţiona să se reîntoarcă în sud-estul Ucrainei, pentru a participa în continuare în conflictul armat.

Tânărul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 141 Cod Penal al RM (activitatea mercenarilor). În cazul în care îi va fi demonstrată vinovăţia, persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de până la 10 ani.