Peste 800 de case locuite de familii care fac parte din grupurile de risc vor fi dotate cu detectoare autonome ce reacționează la fum. Acţiunea face parte din campania „O casă protejată – o viață salvată” demarată astăzi de conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a specificat că detectoarele de fum vor fi instalate în special în casele din sectorul rural în care locuiesc bătrâni, invalizi sau familii nevoiașe, în acest scop vor fi alocaţi 96 de mii de lei.

“În perioada 2000-2017, în R. Moldova au fost înregistrate circa 40 mii de incendii, soldate cu peste 3 mii decese, 172 dintre victime fiind copii. Marea majoritate a incendiilor au avut loc în case particulare, în  special din sate. Totodată, în ultimii cinci ani s-au înregistrat 282 de cazuri de intoxicări cu monoxid de carbon, soldate cu 67 de decese”, a adăugat Jizdan, citat de Moldpres.

Şeful de la MAI a lansat un apel către toţi cetăţenii care îşi permit să achiziţioneze astfel de instalaţii, să şi le procure pentru a-şi securiza locuinţele.

Conform datelor IGSU, de  la începutul acestui an, în țară s-au produs peste 200 de incendii, în care au murit 38 de oameni, printre care și doi copii.