Iniţiativa Guvernului de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, prin operarea unei serii de amendamente constituţionale referitoare la sistemul judecătoresc, nu depăşeşte limitele de revizuire impuse de dispoziţiile articolului 142 din Constituţie şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. O decizie în acest sens a fost pronunţată cu puţin timp în urmă, de către preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM), Tudor Panţîru.
„Inițiativa de revizuire a Constituției, provenind de la Guvern, este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă Constituției. Proiectul de lege constituțională pentru modificare și completarea Constituției nu depășește limitele de revizuire impuse de dispozițiile articolului 142 din Constituție și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Proiectul de lege poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției”, a declarat președintele CCM, Tudor Panțîru, citat de trm.md.

Proiectul de lege vizează revizuirea Constituției prin operarea unei serii de amendamente constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, privind statutul, modul de numire și imunitatea judecătorului, finanțarea sistemului judecătoresc precum și rolul, componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, dacă în prezent legislația prevede că judecătorii sunt numiți pe o perioadă de cinci ani, proiectul Guvernului prevede excluderea acestui termen și numirea judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Proiectul de lege mai prevede ca judecătorii CSM să fie numiți în funcție similar judecătorilor din Curțile de Apel și judecătorii, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. În opinia autorilor proiectului, acest aspect va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor și va uniformiza procedura de numire în toate instanțele judecătorești din țară.

Totodată, documentul prevede instituirea unei norme distincte privind imunitatea judecătorilor. Potrivit normei propuse, judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii.

De asemenea, documentul mai prevede consultarea în mod obligatoriu a Consiliului Superior al Magistraturii în procesul elaborării, examinării și aprobării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare instanțelor judecătorești.