Iniţiativa liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, privind renunţarea la serviciul militar obligatoriu este supusă dezbaterilor publice. Ministerul Apărării  a publicat programul „Armata Profesională 2018 – 2021”.
La procesul de consultări vor participa autoritățile publice centrale, locale, precum și cetățenii Republicii Moldova. Reforma va fi implementată în mai multe etape, pe parcursul anilor 2018-2021. Programul de profesionalizare a Armatei Naţionale presupune înlocuirea soldaților în termen cu militari prin contract, precum și transformări la nivelul organizării, dotării cu echipament, armament şi tehnică de luptă moderne, instruirii şi activităţii instituţiei de apărare. Profesionalizarea armatei presupune  şi o comunicare eficientă  cu clasa politică, societatea civilă, instituţiile statului, scrie today.md.
La realizarea programului s-a ţinut cont de riscurile și amenințările la adresa securității statului, precum şi de resursele financiare aflate la dispoziţia Executivului. Proiectul presupune transformarea Armatei Naţionale într-un angajator atractiv pentru militari şi civili.
Programul urmează să fie finanțat de la Bugetul de stat şi prin intermediul programelor şi proiectelor de dezvoltare, derulate cu susţinerea partenerilor externi. Prima etapă a proiectului urmează să fie realizată deja la toamnă, când tinerii nu vor mai fi recrutați în armată.