Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău, potrivit unui Memorandum aprobat în ședința de miercuri a Executivului.

Suma va fi alocată în baza unui acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău şi face parte din ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România.

Finanțarea nerambursabilă de 550.000 de euro este destinată fazei a doua a construcției gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România și Republica Moldova.

„Este vorba despre o înţelegere pe care am avut-o cu premierul Cioloş în discuţiile anterioare. Este vorba despre continuarea gazoductului Ungheni-Chişinău, ca să aibă acces toată Moldova la gazele naturale primite din România. O să ne străduim ca elaborarea proiectului să aibă loc cât mai repede. Astfel încât să putem purcede nemijlocit la construcţia acestui gazoduct”, a declarat premierul Pavel Filip.

Recent şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat că va oferi Moldovei 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului. Costul total al proiectului este de 93 de milioane de euro.

Diferenţa de 52 de milioane ar putea fi acoperită de un credit din partea Băncii Europene pentru Investiţii şi de co-finanţare din partea Uniunii Europene.

Proiectul are drept scop de a spori securitatea energetică prin reducerea dependenţei faţă de gazul din Rusia.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în data de 27 august 2014.