Guvernul vine cu precizări privind diferența dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, ca urmare a confuziei generată de interpretarea eronată din partea unor instituții mass-media. Astfel, Executivul și premierul Pavel Filip au informat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru, de altfel, ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

Guvernul atrage atenția la diferența dintre cele două finanțări: suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public.

Într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene la Chișinău se menționează că Johannes Hahn nu a anuntat debursarea cu certitudine a primei transe din cele 100 milioane euro în primul trimestru al anului 2018. Iar banii vor veni după ce autoritățile din Moldova vor îndeplini condiționalitățile convenite cu UE.

Imediat, o bună parte din presă a sărit cu acuzații că Guvernul a mințit, fără să analizeze de unde a venit informația despre bani și primul trimestru din anul viitor. Iar sursa primară a informației care i-a deranjat pe europeni a fost Unimedia.

“Anii electorali mereu sunt foarte dificili. Uneori într-adevăr duc la încetinirea ritmului reformelor, alteori pot să le stimuleze. Așa sau altfel, astăzi vom semna un memorandum cu reprezentantul Giuvernului Republicii Moldova și, după toate formalitățile și chestiunile administrative, în primul trimiestru al anului 2018, vor putea ajunge în Moldova. Cu toate acestea, următoarele tranșe vor depinde de progresele pe care Moldova le va face”, a spus miercuri Johanes Hahn,  răspunzând la întrebarea reporterului Unimedia. Anume de la această agenție s-a informat o bună parte din presă care acum insistă că Guvernul e de vină.