Prim-ministrul Pavel Filip a avut, ieri, o întrevedere cu Vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru Republica Moldova, Jan Vapaavouri. Oficialul se află în vizită la Chişinău pentru a semna Acordul de împrumut privind realizarea proiectului de construcție a conductei de transport de gaze pe direcţia Ungheni – Chişinău, în valoare de 41 milioane euro.

În debutul întrevederii, Premierul l-a felicitat pe Jan Vapaavouri cu ocazia numirii sale în funcţia de Vicepreşedinte al BEI, responsabil pentru relaţiile cu Republica Moldova, menţionând că vizita sa la Chişinău reprezintă încă un gest de încredere a partenerilor străini pentru Republica Moldova.

În context, Pavel Filip a vorbit despre Agenda de reforme prioritare ale Guvernului, care include reforma Administraţiei publice, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma justiţiei.”Doar implementând aceste trei reforme importante vom putea asigura o dezvoltare economică sustenabilă a Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.

Vorbind despre o altă prioritate a Guvernului – asigurarea securităţii energetice a ţării noastre, Premierul a apreciat decizia Băncii Europene de Investiţii de a acorda Republicii Moldova suport financiar pentru construcţia  gazoductului Ungheni-Chişinău. Pavel Filip a dat asigurări că autorităţile vor trata cu mare atenţie şi responsabilitate construcţia conductei de gaze şi vor fi asigura condiţii de maximă transparenţă în realizarea proiectului.

„Asigurarea securităţii energetice reprezintă unul din principalele obiective în activitatea acestui Guvern. După crearea gazoductului Iaşi-Ungheni, trebuie să aducem interconexiunea până la Chişinău, fapt ce ne va permite să  ne interconectăm la piaţa energetică a UE, să reducem dependenţa energetică a ţării noastre, să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie şi să avansăm la un nivel calitativ nou în domeniul energetic”, a concluzionat Pavel Filip.

La rândul său, Jan Vapaavouri, Vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii, a reiterat deschiderea instituţiei financiare pentru a acorda în continuare suport ţării noastre în implementarea proiectelor de modernizare a ţării şi de reabilitare a infrastructurii. „Vom oferi susţinere în mai multe sectoare, iar eficienţa energetică este unul din ele”, a declarat oficialul european.

Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind realizarea proiectelor în diverse domenii de importanţă strategică, între care: modernizarea infrastructurii drumurilor, al transportului public, reforma Căii Ferate din Moldova, modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare, managementul deşeurilor,  dezvoltarea sectorului vitivinicol, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

În prezent, cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova sunt implementate 9 proiecte investiţionale, în valoare totală de peste 280 milioane de euro.