Ceremonia formală de instalare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Statelor Unite a avut loc la sediul Congresului american. Donald Trump a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi a ţinut primul discurs.

Donald Trump a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, după ce Mike Pence, noul vicepreşedinte, a făcut acelaşi lucru.

„Statele Unite au investit milioane de dolari pentru îmbogăţirea altor ţări; de acum, promit un efort naţional major pentru reconstruirea ţării noastre şi pentru îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de toţi”, a afirmat Trump după depunerea jurământului.

„Voi lupta pentru voi cu toată puterea mea, nu vă voi părăsi niciodată. America va începe să câştige din nou aşa cum nu a mai făcut până acum. America va fi pe primul loc”, a spus Trump.

„Le mulţumesc preşedintelui Barack Obama şi Primei doamne, Michelle Obama, pentru ajutorul extraordinar oferit în perioada de tranziţie. Au fost minunaţi”, a subliniat Trump, criticând apoi sistemul politic clasic de la Washington.

„Aceasta este ziua cetăţenilor. Este sărbătoarea cetăţenilor; Statele Unite ale Americii sunt ţara voastră”, a afirmat Trump.

„Vom urma două reguli stricte: cumpăraţi produse americane şi angajaţi americani. Trebuie să gândim la nivel mare şi să visăm la un nivel şi mai mare. Vom opri carnagiul infracţiunilor şi vom pune America pe primul loc”, a insistat Donald Trump.

„Vom consolida vechile alianţe, vom forma unele noi, vom uni lumea civilizată în combaterea terorismului islamic radical, îi vom elimina de pe faţa pământului”, susţine Trump.

„Împreună, vom face America puternică din nou, o vom face din nou bogată, o vom face din nou sigură. Şi, da, o vom face din nou măreaţă”, a încheiat Trump.

Ceremonia formală de instalare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Statelor Unite a avut loc la sediul Congresului american. Hillary Clinton, care a pierdut scrutinul prezidenţial în competiţia cu Donald Trump, a elogiat „democraţia” şi „valorile” Statelor Unite, în contextul ceremoniei de învestire a noului preşedinte.

Ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a avut loc la Capitoliu, pe fundalul unor proteste violente la Washington, dar și la New York. Protestatari cu cagule au spart vitrinele unor magazine, vineri, în cursul protestelor faţă de învestirea în funcţie a noul preşedinte al SUA.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, şi soţia sa, Melania, au fost primiţi, vineri, la Casa Albă de soţii Barack şi Michelle Obama, înaintea ceremoniei de predare a puterii.