Ministrul apărării israelian, Moshé Yaalon, a anunțat vineri că părăsește guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu și scena politică, pe motiv că nu mai are încredere în prim-ministru, demisia sa intervenind în plină dispută cu premierul, relatează Agerprs.

„I-am spus premierului azi (vineri) dimineață că, având în vedere comportamentul său în timpul ultimelor evenimente și lipsa mea de încredere în el, eu demisionez din guvern și Knesset (parlamentul israelian) și mă distanțez de viața politică”, a declarat Yaalon pe contul său de Twitter, după ce Netanyahu i-a oferit portofoliul de la apărare ultranaționalistului Avigdor Lieberman, detestat de către palestinieni.

De altfel, scena politică israeliană este în fierbere după ce Netanyahu i-a oferit miercuri lui Lieberman, în prezent în opoziție, postul de ministru al apărării. Netanyahu dorește să-și lărgească majoritatea parlamentară, care dispune în prezent doar de un singur vot. În schimb, premierul israelian i-a oferit lui Yaalon portofoliul de la externe.

Dincolo de lărgirea coaliției guvernamentale, decizia lui Netanyahu de a-l propune pe Lieberman la apărare a fost interpretată de către comentatori drept o manevră destinată să-l sancționeze pe Yaalon pentru a elimina un potențial rival în cadrul Likud.

Divergențe profunde există între Netanyahu și Yaalon de mai multe săptămâni, cele mai recente vizând libertatea de exprimare a generalilor israelieni.

Speculații vehiculate miercuri acreditau ideea ca prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar putea să formeze în zilele următoare un guvern de uniune națională cu Partidul Muncii, după cum relatase agenția franceză de presă.

Totuși în cadrul partidului său Likud (de dreapta) există un pol puternic ce se opune acestui demers.