Israelul a obținut pentru prima oară președinția uneia dintre cele șase comisii specializate ale Adunării Generale a ONU, spre marea dezamăgire a țărilor arabe și a palestinienilor, potrivit AFP, scrie Agerpres.

În cadrul reînnoirii structurilor Adunării Generale, în pregătirea celei de-a 71-a sesiuni care începe în septembrie, ambasadorul israelian Danny Danon a fost ales președinte al comisiei însărcinate cu rezolvarea problemelor juridice.

El a primit 109 voturi din partea celor 193 de țări membre într-un scrutin cu buletine secrete, în condițiile în care instanțele comisiilor sunt alese în general prin consens, notează France Presse.

„Sunt foarte mândru să fiu primul israelian ales la președinția unei comisii”, a comentat Danon în fața jurnaliștilor. „Ca președinte, voi lucra cu toate statele membre, inclusiv cu cele care nu m-au votat, și voi continua să susțin adevăratele obiective ale ONU”, a adăugat el.

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a denunțat o alegere „negativă și o sursă de disensiuni”. El a estimat că ambasadorul israelian ‘reprezintă ocupația și nu este calificat pentru a prezida comisia a șasea’, avertizând că țările arabe se vor pune de acord asupra unui mod de a reacționa.

Mansour a mai anunțat că biroul care îl asistă pe președintele comisiei este format din reprezentanți ai țărilor favorabile cauzei palestiniene (Pakistan, Venezuela, Ungaria și Zambia).

„Nu acceptăm ca o țară care încalcă legile internaționale orecum Israelul să poată decide asupra problemelor juridice la ONU”, a declarat presei ambasadorul yemenit, Khaled Aleymany, care prezidează în prezent grupul țărilor arabe la Națiunile Unite.

Într-un comunicat, misiunea israeliană a salutat „o reușită istorică pentru Israel”, criticat adesea de ONU pentru politica sa de colonizare în Cisiordania și pentru operațiunile sale militare în Fâșia Gaza, comentează AFP.

„De la aderarea Israelului la ONU în 1949, este pentru prima oară când un reprezentant israelian va prezida o comisie permanentă”, subliniază comunicatul.

Israelul intenționează să profite de această tribună pentru a consolida textele ONU asupra luptei împotriva terorismului. „Israelul se află printre primele țări în lume în ceea ce privește legislația internațională și lupta împotriva terorismului”, a afirmat Danon, adăugând: „Suntem bucuroși să putem face să profite și restul lumii de cunoștințele noastre”.

Comisiile au un rol consultativ și pregătesc proiectele de rezoluție supuse apoi votului Adunării Generale.