Italia trece la sistemul mixt de vot, care va fi pus în aplicare de la următorul scrutin parlamentar, cel mai probabil la începutul anului viitor. Senatul italian a aprobat săptămâna aceasta proiectul de lege care prevede alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi a restului de 386 prin vot proporţional, cu un prag electoral de 3%, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor.
AFP scrie că mandatul actualului Parlament al Italiei expiră la începutul anului viitor, iar noile alegeri trebuie să fie organizate în baza sistemului mixt de vot.

Acest nou sistem electoral a fost supranumit ‘Rosatellum’, după numele deputatului de stânga care l-a prezentat, Ettore Rosato.

Legea este susţinută de Partidul Democrat, aflat la guvernare, dar şi de principalele două formaţiuni de opoziţie de dreapta, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi.
Acest sistem mixt prezintă un avantaj pentru partidele tradiţionale, cu o puternică bază teritorială şi candidaţi cunoscuţi la nivel local și este criticat de Mişcarea 5 Stele, ai cărei candidaţi sunt în majoritate persoane fără notorietate, alese printr-un vot pe site-ul formaţiunii.

Aceasta este a patra tentativă în ceva mai mult de 20 de ani de a stabiliza sistemul politic italian printr-o reformă electorală.