Fostul prim-ministru și actualul lider al Partidului Popular European, Iurie Leancă, va susține astăzi o conferință de presă, cu începere de la ora 15:00. Asta după ce în adresa au fost aduse mai multe acuzații în dosarul BEM, informează 24h.MD.

Amintim că ieri, în cadrul unei emisiuni TV, Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor din cadrul CNA, a declarat că, după Filat și Șor, următorul va fi tras la răspundere Iurie Leancă.

Potrivit lui Gofman, în 2013 a existat un grup secret care investiga situația bancară din țară, inclusiv situația BEM.

„Grupul secret a ajuns la nişte chestii bizare despre ceea ce se întâmpla în sistemul bancar. Au fost implicate toate structurile de stat în acest caz, inclusiv Banca Națională. Emisia principală de 16 milioane de acțiuni, care echivalau cu 80 de milioane de lei, a fost una fictivă. Grupul a depistat că banii cu care s-au procurat aceste emisii suplimentare aparțin Băncii de Economii. Împrumutul acordat de BEM unei companii, adică 50 milioane de dolari, care urma să cumpere tehnică de calcul, birotică și urma să ajungă în Moldova. Dar suma a circulat în diferite companii offshore și până la urmă au fost plasate ca depozite la Banca de Economii. În august 2013, CNA a demonstrat că a fost o escrocherie. Informația a fost furnizată tuturor structurilor de stat: Igor Corman, Iurie Leancă, Ion Butmalai”, a precizat Gofman.

Totodată, fostul şef adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării Bbanilor din cadrul CNA a spus că lista reţinerilor în cazul BEM va continua.

„Iurie Leancă este următorul după Shor. Lista este foarte lungă, este pe criterii politice, mulţi vor fi traşi la răspundere. O să urmeze funcţionari publici de la diferite ministere şi alte structuri. Am încercat să fac ceva atunci, în 2013, să opresc furtul miliardului, a fost cineva la mine şi mi-a spus să mă opresc. Dar eu am acumulat informaţie”, a conchis Gofman.