Statele Unite ale Americii trebuie să fortifice legăturile cu Moldova și să muncească împreună ca să pună capăt presiunilor Rusiei asupra ambelor state. De această părere este editorialistul american Jeremy Frankel, iar opinia a fost exprimată într-o analiză publicată de portalul washingtontimes.com.
Expertul constată că SUA au un aliat de încredere în Moldova – Vlad Plahotniuc,  președintele Partidului Democrat din Moldova, aflat la guvernare. ”Ca preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, el a stat ferm împotriva perspectivei conturate pe termen lung de subordonare a Moldovei față de Rusia. PDM a reafirmat în mod repetat devotamentul său faţă de doctrinele occidentale, cum ar fi democraţia”, scrie Jeremy Frankel.
Acesta mai scrie că Plahotniuc este ferm în orientarea sa pro-SUA și pro-UE. În același timp, în eforturile sale de a rezista în fața ingerințelor Rusiei și tentativelor de destabilizare a situației, liderul PDM a ajutat Moldova să-și revină din crizele ultimilor ani. Aici autorul trece în revistă recuperarea încrederii cetățenilor, dar și a partenerilor externi după frauda bancară din 2014, asigurarea condițiilor care au permis revenirea la creșterea economică a țării.
Autorul atrage atenția că Statele Unite ale Americii abia acum descoperă mașinațiile Rusiei care încearcă să obțină avantaj din scandalurile prin care trec SUA. Pe de altă parte, Moldova se confruntă în permanență cu astfel de situații pe parcursul ultimilor 25 de ani. ”În condițiile în care Statele Unite descoperă tot mai multe probe că Rusia a intervenit în alegerile noastre prezidențiale, Moldova arată dovezi că Rusia s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale care au dus la instalarea președintelui pro-rus Igor Dodon. Din fericire pentru Moldova, președintele său are mai mult o poziție reprezentativă”, constată editorialistul american.
”Domnul Plahotniuc a făcut numeroase gesturi prietenești față de SUA și liderii acestora, în numele Guvernului Republicii Moldova, dintre care multe au fost întâmpinate cu tăcere din partea noastră. Dacă vrem să facem față furtunii întruchipată de Vladimir Putin și Rusia, avem nevoie de aliați care au o astfel de experiență și știu cum să rămână fermi”, mai scrie Jeremy Frankel.