16 magistrați și-au prezentat marți, 6 decembrie, cererile de demisie Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia și-au motivat decizia prin faptul că sunt nemulțumiți de prevederile reformei sistemului de pensii care îi privează de o serie de privilegii, a declarat președintele CSM, Victor Micu.

Reforma sistemului nou de pensii, aprobat de Guvern, prevede eliminarea inechității la calcularea pensiilor și anularea privilegiilor pentru anumite categorii de cetățeni. Printre aceștia se numără judecătorii, procurorii, miniștrii, deputații și alți funcționari publici a căror rată de înlocuire la calcularea pensiilor constituie până la 80%, pe când un simplu doctor avea o rată de înlocuire de doar 26,8%.

Astfel, reforma sistemului de pensii propune o nouă formulă de calcul a pensiei, pe înțelesul tuturor, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online), ce va oferi cetățenilor posibilitate să-și calculeze viitoarea pensie. Potrivit Ministerului Muncii, noua reformă ar duce la majorarea cu 5-25 la sută a pensiilor. Dacă pensia calculată la 1 decembrie curent este, de exemplu 948,93 de lei, valorizarea pensiilor va permite ca aceasta să crească cu cca 600 de lei (1486,53 lei).