Disponibilitatea PAS și PPDA de a discuta cu Dmitri Kozak, emisarul lui Vladimir Putin, este o lingușeală a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase față de Moscova. Jurnalistul român Victor Nichituș consideră că cei doi recunosc, de facto, suzeranitatea rusă în Republica Moldova, transmite timpul.md.

«Întâlnirea pro-europenilor Maia Sandu/Andrei Năstase cu Dimitrii Kozak a fost inoportună. Ea a fost o lingușeală a celor doi politicieni moldoveni pe lângă reprezentantul fostului colonist sovietic. O disponibilitate de recunoaștere a suzeranității ruse aici», scrie Nichituș, într-un articol publicat pe platforma Vox Publika.

Autorul susține că gestul liderilor PAS și PPDA este inadmisibil pentru politicieni care s-au declarat unioniști și pro-europeni.

«Din 2010 Federația Rusă nu a mai influențat, nu a mai făcut și desfăcut guverne ori alianțe în Republica Moldova. A discuta cu reprezentatul Moscovei chestiuni de politică internă a statului moldovean este inadmisibil pentru politicieni care s-au declarat unioniști și pro-europeni.

Disponibilitatea politicienilor Maia Sandu/Andrei Năstase de a se poziționa alături de inamici ai orientării strategice a Republicii Moldova, orientarea pro-europeană, ar trebui să fie consemnată și de memoria instituțională a Uniunii Europene dar și de cea a Partidului Popular European», notează autorul citat.

«Maia Sandu/Andrei Năstase nu mai sunt pro-europeni, prin întâlnirea avută cu reprezentantul Federației Ruse ei au recunoscut dreptul Moscovei de a fi unicul actor politic care formează guverne între Prut și Nistru», conchide Nichituș.