Ilegalitățile de la Curtea de Apel Chișinău au luat o amploare fără precedent, iar statul Republica Moldova va fi condamnat la CEDO pentru toate nelegiuirile care le promovează judecătorii de Curtea de Apel Chișinău, care l-au servit pe Plahotniuc, iar acuma acționează din numele PAS.

Scopul ilegalităților comise de judecătorul Panov Ana, care este susținută cu sfaturi de judecătorii Marina Anton, Dorin Dulghieru și Anatol Minciuna constă în acapararea acestei instanțe și punerea ei în serviciul exclusiv a unor exponenți PAS (Igor Grosu și Sergiu Litvinenco).

Rolul cheie îl joacă Marina Anton, care în virtutea relației cu Igor Grosu, promovează în rândurile colegilor că ar avea mandat de la ultimul să selecteze magistrații care să susțină deciziile politice ale acestuia. Tot ea, le promite judecătorilor care colaborează că vor trece evaluarea externă, iar cei care se opun vor fi măturați din sistem.

Urmăriți cele ce urmează, deoarece sunt foarte interesante și spun multe despre cum înțelege Maia Sandu justiția.

Pentru a atinge scopurile propuse, Marina Anton și Ana Panov au reconstituit componența colegiilor și a membrilor completelor de judecată, în mod special, cele de contencios administrativ, insolvabilitate și de activitatea judecătorului de instrucție.

Completele de contencios administrativ examinează cererile care vizează abuzurile și ilegalitățile comise de autorități în privința drepturilor cetățenilor și mediului de afaceri, tot aceste complete judecă abuzurile și ilegalitățile comise de Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și litigiile electorale. Aceste complete examinează recursurile și apelurile împotriva deciziilor Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, unde se examinează acțiunile intentate de cetățeni împotriva ilegalităților și abuzurilor comise de autoritățile publice.

De la începutul anului, au fost formate 2 complete de contencios administrativ, iar acum fără careva motiv prevăzut de lege, aceste instanțe au fost anulate și făcute altele, cu oameni care sunt gata să facă orice pentru noua guvernare. Așadar judecătorii acestor complete sunt:

– Anatol Minciună, președinte de complet specializat în contencios administrativ (judecătorul care aspira la CSJ și care a luat 0 voturi în Parlament, fiind criticat dur, în baza avizului SIS, de către deputații PAS Dan Perciun și Sergiu Litvinenco).

– Maria Guzun, președinte de complet specializat în contencios administrativ (mătușa unuia dintre liderii PAS, Andrei Spînu, și soția lui Ion Guzun, judecător al CSJ, mama lui Denis Guzun, judecător la Buiucani, în privința căruia ANI a constatat o avere nejustificată de peste 3 000 000 lei).

– Dorin Dulghieru, care a fost președintele Judecătoriei Buiucani (în sistem mai este numit sluga lui Ivan Ivanovici Pleșca, fostul președinte al Curții de Apel Chișinău. Pleșca l-a promovat la Buiucani ca Președinte. A fost omul din gașca lui Damir, și care asigura arestarea și condamnarea ilegală a oponenților lui Vladimir Plahotniuc, este prietenul lui Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție). Judecătoria Buiucani, în persoana lui Dulghieru Dorin și Curtea de Apel Chișinău, în persoana lui Pleșca Ion, au fost măciuca prin care oamenii erau arestați ilegal și persecutați.

– Mihăilă Viorica – numele acestui magistrat a apărut în presă ca judecător care a emis ordonanțe cu Landromatul, fiind revocată de către CSM din funcția de membru al Consiliului INJ pe motive de integritate.

– Victoria Sîrbu – judecător care locuiește într-o casă de milioane nedeclarată, se zvonește că ar fi afectată puternic de păcatul lăcomiei.

– Angela Bostan – magistratul care a fost sub presiune și filaj din partea grupului Platon.

Din completul de judecată specializat în problemele de insolvabilitate și litigii aferente a fost exclus judecătorul specializat Steliana Irgov (numită în colegiul penal), iar funcția de șef al acestui complet a fost preluată chiar de Ana Panov.

Acest complet unic, verifică legalitatea activității Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica. De fapt, litigiile de insolvabilitate sunt legate de problemele economice a agenților economici, modul de funcționare a lor și de lichidare. Prin procesele de insolvabilitate se verifică cele mai importante procese financiare, monetare și economice din Republica Moldova.

Completele specializate pe activitatea judecătorului de instrucție decid asupra arestării și verifică acțiunile organelor de urmărire penală precum CNA, MAI, Procuratura Generală, PCCOCS, Procuratura Anticorupție, Procuratura municipiului Chișinău și cele din circumscripția Curții de Apel. Președinte de complet, a fost numit Vitalie Cotorobai (colegul de complet al Mariei Anton). La Curtea de Apel Chișinău are porecla “mîșu”, deoarece este subordonat Marinei Anton, care are grijă de el din toate punctele de vedere. Anume Anton i-a dat această poreclă pentru faptul că este unul ascultător și gingaș.

Chiar dacă acțiunile descrise mai sus sunt ilegale, de ce nimeni nu vorbește? Frica de a nu fi persecutat politic, public, mediatic și juridic. Toate ilegalitățile se fac din numele PAS, iar Marina Anton este cea care asigură transmiterea mesajului și manipularea în cadrul Curții de Apel Chișinău.

Odată cu revocarea decretului de numire a lui Clima Vladislav din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, interimatul funcției de președinte urma să fie exercitat de către Nelea Budăi (vicepreședinte al Curții și președintele Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ).

 Astfel, art. 4 alin. (1) lit. e) din Lege cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nr. 947 din 19.07.96 prevede că, întru exercitarea funcţiilor sale, Consiliul Superior al Magistraturii dispune interimatul funcției de preşedinte sau de vicepreşedinte al judecătoriei, al Curţii de Apel sau al Curţii Supreme de Justiţie, în cazul vacanţei funcţiei sau suspendării din funcţie a acestora, până la completarea funcţiei vacante în modul stabilit de lege sau anularea suspendării.

Tot această Lege prevede că, CSM este constituit din 12 membri. Consiliul Superior al Magistraturii ca organ colegial îşi exercită atribuţiile în plen.

Astfel, Ana Panov nu a fost numită în funcția de președinte interimar de către Consiliului Superior al Magistraturii, dar prin dispoziția lui Dorel Mustață, președinte interimar al CSM.

Este absolut nerezonabil să o numești pe Ana Panov în funcția respectivă, atunci când există doi vicepreședinți ai Curții de Apel. Această numire nu este doar ilegală, dar este făcută cu un scop cert de a subordona Curtea puterii politice.

Ana Panov este un judecător susținut de Plahotniuc și oamenii săi, care în anii 2017-2018 a atribuit, printr-o hotărâre judecătorească ilegală, 22 de terenuri în mun. Chișinău. Pe acest cazu au fost pornite proceduri disciplinare pe atunci, dar acestea au fost clasate la comanda lui Plahotniuc.

Ana Panov, contrar legii, a emis dispoziția Curții de Apel Chișinău nr. 29 din  22 iulie 2021 și a dispus modificarea dispoziției Președintelui Curții de Apel Chișinău nr. 48 din 30 decembrie 2020 privind constituirea completelor de judecată și desemnarea președinților acestora în Cadrul Curții de Apel Chișinău.

Conform art. 6/1 din Legea cu privire la organizarea judecătorească nr. 514 din 06.07.1995, constituirea completelor de judecată şi desemnarea preşedinţilor acestora se fac la începutul anului prin dispoziţia preşedintelui instanţei. Schimbarea membrilor completului se face în cazuri excepţionale, în baza unei încheieri motivate a preşedintelui instanţei judecătoreşti şi potrivit criteriilor obiective stabilite de regulamentul aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Încheierea motivată privind schimbarea membrilor completului se anexează la materialele dosarului. (2) Cauzele repartizate unui complet de judecată nu pot fi trecute altui complet decât în condiţiile prevăzute de lege.

Conform pct. 14 din Regulamentul Consiliul Superior al Magistraturii aprobat prin Hotărârea nr.111/5 din 05.02.2013 schimbarea membrilor completului de judecată se impune în cazurile în care există unul din temeiurile de mai jos: a) boală îndelungată; b) deces; c) eliberare din funcţie; d) abţinere; e) recuzare; f) detaşare; g) transferare; h) promovare; i) suspendare din funcţie; j) incompatibilităţi.

Se observă cu claritate că, pe parcursul anului poate avea loc doar schimbarea membrilor completului prin încheiere judecătorească în caz de a) boală îndelungată; b) deces; c) eliberare din funcţie; d) abţinere; e) recuzare; f) detaşare; g) transferare; h) promovare; i) suspendare din funcţie; j) incompatibilităţi.

Mai mulți judecători au depus cereri prealabile și de suspendare a dispoziției Curții de Apel Chișinău nr. 29 din  22 iulie 2021, însă totul este secret, deoarece se tem să vorbească pentru a nu fi linșați.  Și avocații nu doresc să conteste această dispoziție, deoarece se tem de a nu fi persecutați public și de avea probleme în procesele în care participă.

Acest fapt se datorează și faptului că, ilegalitățile nu vor fi sancționate, deoarece pentru Curtea Supremă de Justiție se pregătește un alt scenariu. Prin aceste mișcări în justiție se pregătește sabotarea activității Procuraturii și a Procurorului Alexandr Stoianoglo, care urmează să fie demis cu participarea Consiliului Superior al Procurorilor, iar hotărârea acestuia se contestă la Curtea de Apel Chișinău în contencios administrativ.