Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a expediat în instanță dosarul privind tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În total, pe banca acuzațiilor vor ajunge șapte persoane. Procurorii şi poliţiştii au prezentat astază, în cadrul unei conferințe de presă, noi probe care demonstrează implicarea acestora, dar şi faptul că au acţionat la comanda autorității criminale Grigore Caramalac alias Bulgaru. Astfel, potrivit procurorilor, cei șapte, la indicația lui Carmalac, ar fi pus la cale omorul politicianului. Totodată, reprezentanții PCCCOS au anunțat că Grigore Caramalac a fost dat în căutare internațională, iar Republica Moldova va cere Federației Ruse extrădarea acestuia.
Potrivit procurorilor, primul membru recrutat de Caramalac a fost prim-vicepreședintele Federației internaționale a veteranilor de sport, Valerian Zabolotnîi. Acesta, la rândul lui, îi recrutează pe Stepan Chirov, un apropiat de-al lui Caramalac, și pe Dmitri Șevcenco. Ulterior, a fost recrutat cel care trebuia să organizeze și să gestioneze atcul. Este vorba de Iuri Parhomenco, originar din stânga Nistrului, condamnat anterior pentru omor la comandă.

kkkkkk
Potrivit șefului adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, Parhomenco știa că nu va reuși să execute un asemenea omor de unul singur și că va fi omorât de Caramalac, de aceea a apelat la un prieten de-al lui – Oleksandr Adamovici, cunoscut în Ucraina pentru șantaj și omor la comandă. Acesta din urmă a recrutat încă patru persroane, care urmau să execute asasinatul.
Procurorii mai spun că Zabolotnîi i-a asigurat pe executori cu armament, mașină și loc de cazare în Capitală. Tot Zabolotntîi a organizat obținerea unui automobil cu numere poloneze pentru ca grupul de asasini să plece din Moldova după ce ar fi executat omorul.

Procurorii au declarat că nouă persoane au făcut declarații în timpul interogărilor. ”Sunt persoane care au recunoscut vina, au dat detalii, iar alții au descris schema fără a-și recunoaște vina”, a declarat Busuioc.
De asemenea, Șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Achimov, analiza descifrărilor apelurilor telefonice ale învinuiților a arătat legătura dintre Zabolotnîi și Parhomenco.
Oameni legii susțin că asasinatul ar fi costat 200.000 de dolari, iar unii dintre participanți ai grupului criminal discutau între ei precum că suma este prea mică pentru un asemenea risc.
Amintim că tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc a fost dejucată de către poliţiştii şi procurorii din Republica Moldova împreună cu organele de drept din Ucraina.