Comunitatea ucrainenilor din Republica Moldova a marcat ieri Ziua Internațională a bluzei ucrainene, numită şi „vâşivanka” Astfel, la Chișinău a fost organizat un marș, care a început în scuarul Catedralei și a continuat pe stada pietonală din centrul capitalei.

După cum relatează 24h.MD,  zeci de persoane, îmbrăcate în port tradițional ucrainean, au cântat piese tradiționale, iar la sfârșit au lansat în aer baloane în culorile steagului ucrainean și a tricolorului.

Participanţii la eveniment, etnici ucraineni, susţin că păstrează cu sfinţenie tradiţiile naţionale şi îmbrăca costumul naţional la toate sărbătorile comunităţii ucrainene din Moldova.

Despre importanţa păstrării valorilor naţionale au vorbit reprezentanţii asociaților de ucraineni din Moldova.

„Istoria noastră este foarte veche, noi păstrăm tradiţiile noastre cu sfinţenie. Acest eveniment este o mică parte a acţiunilor noastre de păstrare a acestor tradiţii”, a declarat președintele comunităţii ucrainene din Moldova, Nicolai Oleinic.

Iar unii participanţi ai marşului au avut şi un mesaj pentru ucrainenii din statul vecin:

„Aveţi grijă, totul va fi bine, cu voi este dreptatea şi Dumnezeu”, a menționat preşedintele asociaţiei tineretului ucrainean din Moldova, Dmitrii Lecarțev.