Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a solicitat într-un apel public către statele europene și partenerii de dezvoltare soluția cea mai potrivită și legală pentru depășirea blocajului politic din țara noastră. Politicianul a declarat, într-o conferință de presă, că a decis să vină cu acest mesaj în urma hotărârii de astăzi a Curții Constituționale, care a fost una ”predictibilă ca și hotărârile anterioare și la fel de predictibilă ca și cele ce urmează”.

”Escaladarea conflictului politic promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”, a spus Năstase.

Politicianul a atras atenția europenilor că societatea noastră are astăzi nevoie mai mult ca oricând de un model foarte serios și argumentat de abordare politică cu ajutorul căruia să poată depăși criza instituțională și constituțională deosebit de complicată.

Liderul PPDA a atras atenția occidentalilor că instituțiile fundamentale ale statului au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției. Potrivit lui Năstase, această abordare creează precedente periculoase pentru funcționarea instituțiilor democratice în țara noastră.

”Vom prețui sfaturile și recomandările domniilor dumneavoastră, convinși fiind că norma care stă la baza paradigmei politice europene este dialogul, compromisul politic în favoarea cetățeanului și a societății și respectarea liniilor roșii care nu se trec niciodată cu referire clară la Constituție”, a spus Năstase.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Maia Sandu cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține de modificarea componenței Guvernului în demisie. Este pentru a treia oară în acest an, când Înalta Curte îi indică expres președintelui țării despre obligația sa de a respecta Constituția Republicii Moldova.