Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, s-a dezlănțuit la adresa Zinaidei Greceanîi, pe care o acuză că a promovat falsuri după cele două runde de discuții cu Blocul „ACUM”, dar și la adresa președintelui Igor Dodon, transmite ziarulnational.md.

„Zinaida Grecianîi a ieşit astăzi în spaţiul public şi a spus falsuri, neadevăruri care au fost promovate de-a lungul a trei luni de zile atât de holdingul lui Plahotniuc, cât şi de holdingul lui Igor Dodon. Astăzi acelaşi Dodon, care după ce Kozak a urcat în avion şi a plecat, şi-a dat drumul, iarăşi, la gură: atacuri şi insinuări. De ce de fiecare dată când noi facem paşi pentru a debloca situaţia, activitatea Parlamentului, pentru a vota un spicher, de ce de fiecare dată se creează obstacole?”, s-a întrebat Năstase la o emisiune de la Tv8.

De asemenea, Năstase nu a gustat nici gluma Zinaidei Greceanîi de după cea de-a doua rundă de discuții dintre „ACUM” – PSRM.

„Doamna Greceanîi a spus cu nonşalanţă că aceştia de la Blocul „ACUM”, care nu ştie ea dacă sunt două grupuri parlamentare, două fracţiuni sau douăzeci şi şase, că îşi doresc totul. Și funcţia de premier, şi funcţia de spicher, şi ca legile lor să fie votate, ori asemenea retorică am auzit timp de trei luni de zile de la momentul în care s-au consumat alegerile. Nu este aşa! Oamenii sunt intoxicaţi zilnic cu aceleaşi minciuni”, a spus liderul PPDA.

Acesta a mai încercat să explice de ce „ACUM” insistă pentru funcția de spicher și nu este cedată socialiștilor din start. „Noi avem nevoie de garanția faptului că un spicher „ACUM” va pune pe ordinea de zi acel pachet de dezoligarhizare a statului, hotărârea cu privire la starea de captivitate a instituțiilor și a statului și cu privire la alegerile locale. Garanția ca aceste legi să fie votate este necesară nu pentru mine, ci pentru interesul oamenilor”.

Năstase a mai adăugat că ar exista o presiune din exterior ca alianţa PSRM şi PD să nu se realizeze, Igor Dodon ar folosi această presiune ca alegerile anticipate să aibă loc, iar ele, după sistemul actual de vot, cel mixt, ar fi benefice PD: „Cred că, cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate, pentru că asta îşi doreşte Vlad Plahotniuc”.

De menționat că ieri au avut loc două runde de negocieri între Blocul „ACUM” și PSRM. Totuși, părțile nu au ajuns la niciun compromis, iar reprezentanții blocului „urmează să se mai gândească”, potrivit Zinaidei Greceanîi, dacă acceptă propunerile socialiștilor.