La iniţiativa Prim-ministrului Pavel Filip, a fost analizată astăzi o primă formă a conceptului de sprijin pentru tinerele familii, care doresc să-și procure o locuință cu ajutorul unui credit.

Viziunea proiectului, elaborată în cadrul consultărilor pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei şi ai Ministerului Finanţelor a fost prezentată, ieri, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidată de Premier.

Acest concept, elaborat, de asemenea, la solicitarea Prim-ministrului, are la bază modele similare din statele membre ale Uniunii Europene de tip „Prima casă” și vizează asigurarea cu locuinţe a tinerelor familii.

Scopul programului este de a sprijini tinerele familii în obținerea spaţiului locativ prin facilitarea accesului acestora la credite preferenţiale, statul urmând să garanteze o parte din creditul ipotecar acordat în acest scop. Asemenea modele de asigurare cu spaţiu locativ  a familiilor tinere sunt deja aplicate cu succes în mai multe ţări europene, inclusiv în ţara vecină România.

Participanţii la şedinţă au decis să continue consultările cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei şi ai băncilor comerciale pentru a analiza sustenabilitatea acestui proiect şi a stabili cele mai bune criterii de identificare a beneficiarilor acestui program. Conceptul urmează să fie definitivat şi prezentat Guvernului spre aprobare.

Un alt subiect, discutat la şedinţă, s-a referit la măsurile ce urmează a fi întreprinse de către stat pentru a diminua fenomenul salariilor în plic. În urma unei analize detaliate a situaţiei actuale la acest capitol, s-a decis crearea unui grup de lucru, care va efectua o analiză a costurilor şi beneficiilor soluţiilor propuse şi, ulterior, va elabora un Plan de acţiuni prioritare pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, inclusiv prin motivarea angajaţilor şi ai angajatorilor de a declara oficial veniturile.