Campania electorală în tabăra opoziției pro-europene a început deja, iar lupta dintre PAS și PPDA promite a fi la fel de crâncenă ca și în campania prezidențială din 2016. Aceasta o demonstrează un proaspăt sondaj realizat la comanda IDIS-Viitorul, organizație neguvernamentală din care fac parte foști colegi ai liderei PAS. Sondajul nu-i oferă nicio șansă politică șefului de la PPDA și colegului Maiei Sandu, Andrei Năstase, care a acumulat doar 1% din încrederea respondenților.

Datele studiului mai arată însă că Maia Sandu își păstrează poziția a 2-a în clasament, fiind devansată de președintele Igor Dodon.

După cum comunică portalul Telegraph.md, unele voci spun că sondajul a fost realizat cu scopul de a-l scoate pe Andrei Năstase din joc. Sau este cunoscut faptul că experții IDIS Viitorul, foști membri și susținători ai PLDM, au susținut-o activ pe Maia Sandu în alegerile prezidențiale. Și dacă este să facem o mică incursiune în istoria recentă a politicii moldovenești, ne vom aminti că tot prin sondaje, Maia Sandu a devenit candidat unic al partidelor de opoziție, în defavoarea lui Andrei Năstase. Fapt care a și făcut ca după alegeri, Maia Sandu să fie văzută și tratată ca singurul lider al opoziției pro-europene, iar liderul Platformei DA să ajungă la 1%.

Recent, într-o emisiune la Jurnal TV, atât moderatorul Val Butnaru cât și Andrei Năstase, făceau presiuni pe Maia Sandu ca aceasta să spună clar dacă acceptă să meargă în alegeri într-un bloc cu Platforma DA, sau totuși va merge separat. Maia Sandu a evitat și evită în continuare să dea un răspuns clar, declarând că încă nu este momentul oportun.