Ieri, în contextul Săptămânii naționale a Voluntariatului 2016, Ministerul Afacerilor Interne și instituții din subordinea Ministerului Sănătății au organizat  o conferință de presă cu participarea viceministrului Afacerilor Interne, Dorin Purice, șeful Direcţiei generale securitate publică a IGP a MAI, Marin Maxian, şeful Sanitar de Stat al Centrului de Sănătate Publică, Luminița Suveică și reprezentanți ai societății civile.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții MAI au explicat prevederile cadrului normativ şi procedura prin care cetățenii pot înregistra și documenta o plângere în adresa instituțiilor abilitate ca să asigure restricționarea fumatului în locurile publice. În același timp, au fost aduse exemple de cetățenie activă și voluntariat pentru implementarea legislației privind controlul tutunului.

Totodată, viceministrul Dorin Purice a vorbit despre starea lucrurilor în vederea respectării legii antitutun și impactul social al acesteia.

„Ministerul Afacerilor Interne depune efort ca legile din Republica Moldova să fie respectate, în special astăzi ne focalizăm atenția asupra legii antitutun, pentru că ordinea și securitatea publică este direct proporțională cu investițiile care se fac acolo. Noi nu vrem să admitem ca nerespectarea legilor în țara noastră să se transforme într-un sport național”, a susținut viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice.

În acest sens, șeful  Direcţiei generale securitate publică a IGP, Marin Maxian a prezentat un șir de date statistice referitoare la cazurile depistate și ulterior gestionate de către cadrele competente. Acesta a menționat și despre campaniile de informare a cetățenilor și a agenților economici cu privire la legea antitutun.

În cadrul conferinței, au fost aduse exemple concrete de către coordonatorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate,  Ghenadie Țurcanu și voluntarii  Antonița Fonari și Rodion Gavriloi, în care organele de resort au fost sesizate în mod voluntar în situația localurilor de alimentație publică care nu au asigurat respectarea legii în spațiile închise și semiînchise.

Legea antitutun a intrat în vigoare la data de 31 mai curent  și prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.