Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a prezentat un proiect de dezvoltare a lucrărilor antigrindină, în care propune majorarea suprafețelor de protective, transmite 24h.MD.

Astfel, este necesară organizarea activității a 80 de puncte rachetare automatizate și amenajarea punctului de comandă în incinta clădirii administrative a Serviciului Special. De asemenea, trebuie achiziționate două radare meteorologice, care se preconizează a fi instalate în Cimișlia și Ceadâr-Lunga.

Potrivit unui comunicat de presă, pentru realizarea proiectului urmează a fi format un grup de lucru precum și elaborat un studiu de fezabilitate în care vor fi identificate costurile estimative ale investiției, soluția tehnică și sursa de finanțare.

Eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu suprafețele neprotejate.

De menționat că, printre cauzele afectării de grindină a terenurilor protejate sunt numărul insuficient de rachete, restricție de lansare în direcția localității; restricţii de lansare în direcţia frontierei; restricţii de aviaţie.

Lucrările antigrindină au fost iniţiate în anul 1964, în raionul Ungheni, prin crearea primei unităţi-pilot în orăşelul Cornești. La începutul anilor ’90 lucrările de protecţie se îndeplineau pe o suprafaţă de 2,5 mln hectare, activau 226 puncte rachetare în cadrul a 14 unităţi paramilitare. Eficacitatea lucrărilor a constituit circa 85-90% la sută.

După o perioadă de stagnare, în anul 2002 au fost reluate lucrările de protecţie antigrindină pe o suprafaţă protejată – 480 mii ha cu 39 de puncte rachetare, indicatori care au fost în continuă creștere.

În prezent, din cele peste două milioane de terenuri agricole din ţară, doar jumătate sunt protejate de fenomenele meteo extreme. Lucrările de protecție  se efectuează pe o suprafață de 1486 mii. ha. (teritoriul protejat) prin intermediul a 12 unități speciale cu 115 puncte rachetare. În zona de protecție sunt incluse 25 de raioane cu diferită suprafață de protecție.