Un apropiat al interlopului Grigore Caramalac, alias Bulgaru, Andrei Gargalîc, a fost reținut astăzi de procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și polițiștii de la Inspectoratul Național de Investigații, relatează Timpul.md.
Potrivit anchetei, Gargalîc este omul de încredere al lui Bulgaru și îi gestionează afacerile în Moldova. Dosarul penal pe numele lui Gargalîc a fost pornit în data de 17 august 2017 pentru evaziune fiscală în proporție deosebit de mare, comisă de întreprinderile gestionate de el.
Procurorii au stabili că în ultimii 10 ani, companiile controlate de Gargalîc în numele lui Bulgaru au prejudiciat bugetul de stat cu aproape 3,8 milioane de lei de la neachitarea impozitului pe venit și cu peste 6,3 milioane de lei din TVA.
Ancheta presupune că acești bani au fost investiți în construcția unui bloc rezidențial din str. Trandafirilor 6/2. Toate aceste tranzacții au fost efectuate prin intermediul S.R.L. „Club Royal Park Company” (Gargalîc), fiind asistată de întreprinderea offshore „Kyriant Trading Limited”, care și este fondatorul primei companii, prin intermediul întreprinderilor paravan „SRL Moldconstruct Market” și SRL „Moldconstruct Service”, ulterior și a întreprinderilor „fantomă” – SRL „Sinis”, SRL „Azur International”, SRL „Grain-Groupe” și SRL „Climcom-Investgrup”.
De asemenea, în perioada 2007 – prezent, factorii de decizie ai S.R.L. „Club Royal Park Company” (Gargalîc), prin intermediul SRL „Impex Bussinescom”, companie care până la 12.07.2016 a avut  în calitate de fondator și administrator aceiași persoană ca și SRL „Club Royal Park Company”, prin intermediul unei alte ”fantome”, SRL „Rumitox”, ar fi utilizat scheme criminale de evaziune cu prejudicierea bugetului de stat prin neachitarea impozitului pe venit în sumă totală de 3,415 milioane de lei și a TVA-ului în sumă totală de 5,692 milioane de lei.
PCCOCS și INI efectuează acum percheziții la întreprinderile gestionate de Andrei Gargalîc.
Legăturile ”de afaceri” între Gargalîc și Bulgaru datează din momentul fondării întreprinderii SRL „Intervis”, unde aceștea erau cofondatori. Anul trecut, Andrei Gargalîc a mers personal săl felicite pe Caramalac cu prilejul zilei de naștere.
Portalul crimemoldova.com scrie că Andrei Gargalîc este partener și cu primarul de Bălți, Renato Usatîi, în afacerea Elat, când a preluat centrul comercial de la businessmanul Leonid Volneanshi.
Leonid Volneanschi susţine că în 2011, aflând că este grav bolnav, vinde active în valoare de 2 mln de euro pe care le deţinea în holdingul Elat lui Andrei Gargalîc, contra sumei de 1,5 mln de euro. Gargalîc, după ce pune mâna pe activele lui Volneanschi, nu plătește. Întâmplător sau nu, în 2012, când are loc atacul raider atât asupra Elat, este preluat și controlul asupra Universalbank, deținut de Gherman Gorbunțov. Jurnaliștii spun că în spatele ambelor tranzacții a stat Renato Usatîi.