Deputaţii britanici au votat masiv, ieri seară, în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale ţării, pentru un cost de cel puţin 41 de miliarde de lire (49 de miliarde de euro).

Cu ocazia primului său discurs faţa parlamentului în calitate de premier, Theresa May a apărat înnoirea programului nuclear pe care l-a descris ca „asigurare finală” pentru securitatea ţării.

Parlamentarii au aprobat măsura cu 472 de voturi pentru şi 117 împotrivă, după şase ore de dezbateri.

„Este imposibil să spui cu siguranţă că nicio ameninţare nucleară nu îşi va face apariţia în următorii 30 sau 40 de ani, ameninţând securitatea şi modul nostru de viaţă”, a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor.

Marea Britanie este una dintre cele trei ţări membre al NATO care posedă arma nucleară împreună cu Franţa şi Statele Unite.

Flota nucleară învechită are baza la Falsane, în vestul Scoţiei. Aceasta urmează să fie înlocuită cu submersibile din clasa „Successor”, pentru o intrare în serviciu la începutul anilor 2030.

Unul dintre cele patru submarine nucleare se află în permanenţă în misiune în jurul lumii, două sunt în port pregătite de plecare, iar al patrulea este în revizie.