Premierul britanic, Theresa May, i-a dat asigurări omologului său spaniol, Mariano Rajoy, că Regatul Unit nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei, a făcut cunoscut marți un purtător de cuvânt al Downing Street, în timp ce în Spania continuă criza între Madrid și separatiști, relatează Agerpres.

Cei doi șefi de guvern au vorbit la telefon în cursul zilei de marți.

“Cei doi lideri au discutat despre situația actuală din Catalonia. Prim-ministrul a repetat că Marea Britanie consideră clar că referendumul nu a avut o bază legală și că orice declarație unilaterală de independență este incompatibilă cu statul de drept. Ea a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaște o asemenea declarație de independență”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Discuția telefonică a avut loc la peste două săptămâni după referendumul ilegal de autodeterminare organizat la 1 octombrie în Catalonia.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy este în conflict cu liderii catalani care intenționează să declare independența în mod unilateral. Ei consideră că referendumul le-a legitimat cauza, după ce au obținut 90% din voturi cu o rată a participării de 43%.

La 1 octombrie, ministerul britanic de externe a reacționat afirmând că dorește ca “legea și Constituția spaniolă să fie respectate”, adăugând că “Spania este un aliat apropiat și un prieten bun a cărui forță și unitate sunt importante pentru noi”.

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a lansat un apel autorităților spaniole, în discursul de încheiere a congresului Partidului Național Scoțian (SNP), să respecte “dreptul catalanilor la a-și decide propriul viitor”. În cursul acestui congres, partidul separatist a adoptat o moțiune sprijinind inițiativa unilaterală în vederea independenței Cataloniei și cerând Madridului “să respecte votul masiv în favoarea da”.