Cei mai mari întreprinzători din Sankt-Petersburg intenționează să investească în dezvoltarea agriculturii și industriei Găgăuziei, comunică 24h.MD.

Acest anunț a fost făcut în cadrul unei întrevederi extinse a bașcanului autonomiei, Irina Vlah, cu membrii unei delegații a orașului Sankt-Petersburg, în frunte cu președintele Comitetului pentru dezvoltarea antreprenoriatului și pieței de consum, Elghiz Kaciaev, sosiți în Găgăuzia într-o vizită de lucru.

Din componența delegației mai fac parte reprezentanții mediului de afaceri din Sankt-Petersburg, precum și șefii unui șir de structuri publice.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al bașcanului, timp de câteva zile, oaspeții din Sankt-Petersburg vor vizita un șir de întreprinderi agricole și industriale din autonomie, unde vor examina oportunitățile investiționale ale Găgăuziei.

În cadrul întrevederii extinse cu delegația orașului Sankt-Petersburg, Irina Vlah a menționat că dezvoltarea parteneriatului strategic cu regiunile Federației Ruse este un obiectiv prioritar al Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Potrivit bașcanului, Găgăuzia ar putea prezenta interes pentru capitala de nord a Rusiei prin numeroasele avantaje în business, în cele mai diverse domenii.

„Economia Găgăuziei are un caracter agrar-industrial. Mărfurile noastre tradiționale de export sînt produsele agricole, vinicole și conservele. Noi sîntem dispuși să examinăm și variantele de compromis ale cooperării economice. Spre exemplu, producția sucurilor și gemurilor la întreprinderile industriale din Sankt-Petersburg în baza materiei prime găgăuze”, a specificat bașcanul.

Elghiz Kaciaev a menționat că în componența delegației de la Sankt-Petersburg au fost incluși investitorii cu renume, dispuși să stabilească contacte directe cu întreprinzătorii din Găgăuzia.

„Avem o întâlnire cu un scop bine determinat, la noi au sosit antreprenorii și producătorii. Unul dintre indicii seriozității intențiilor noastre este prezența șefului Serviciului Rosselhoznadzor pentru regiunea Leningrad”, a explicat Elghiz Kaciaev. El a menționat că populația orașului Sankt-Petersburg constituie circa 5,2 milioane de persoane și aceasta este o piață enormă pentru mărfurile găgăuze.

Șeful Comitetului pentru dezvoltarea antreprenoriatului și pieței de consum a spus că, în viitorul apropiat, pe piața Hasanki a orașului Sankt-Petersburg se va deschide un colțișor al Găgăuziei. „Suprafața pieței constituie peste 20 de mii de metri pătrați și include spații comerciale comode”, a menționat el.

În cadrul întrevederii extinse, reprezentanții businessului din Găgăuzia și cei din orașul Sankt-Petersburg au stabilit eventualele domenii de cooperare economică. Pe lângă cooperarea în domeniul agriculturii, s-au mai discutat oportunitățile conlucrării în domeniul industriei alimentare, produselor farmaceutice, articolelor de snack și al producției de lactate.

Membrii delegației vor mai vizita Zona Antreprenoriatului Liber „Valcaneș”.