Nou-născuții din Letonia nu vor mai purta prenume rusești. Un proiect de lege, în acest sens, a fost elaborat de către Ministerul Justiţiei de la Riga, informează 24h.MD.

Explicația pe care o dă ministerul este că prenumele rusești nu corespund normelor limbii letone şi-i vor împiedica pe copii să se integreze în societate.

În acelaşi timp, măsură vizează „apărarea dreptului tuturor letonilor să vorbească liber limba maternă şi să respecte democraţia din ţară“.

La ora actuală, în momentul înregistrării copiilor în Letonia, tuturor prenumelor masculine ruseşti care se termină cu o consoană li se adaugă un „s“ pentru a se asemăna cu cele letone. Spre exemplu, „Serghei“ este întregistrat „Sergheis“, iar „Ruslan“ este înregistrat „Ruslans“.

Deputatul leton Ruslan Pankratov a denunţat noua iniţiativă a Ministerului Justiţiei, susţinând că aceasta contravine tratatelor internaţionale cu privire la drepturile civile şi politice, care garantează dreptul la libera alegere a numelui.

După obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, Letonia, o ţară cu 2 milioane de locuitori şi cu o importantă minoritate rusofonă (aproape 40%), a luat mai multe măsuri pentru a contracara influenţa rusească. Spre exemplu, de câţiva ani, letona este limba oficială de comunicare, în timp ce rusa este considerată limbă străină.