Antibioticele trebuie administrate cu prudență! Cu acest mesaj vin membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlamentul Republicii Moldova în contextul derulării campaniei mondiale de informare a populației privind utilizarea prudentă a antibioticelor și a consecințelor folosirii în exces a acestora, care se desfășoară în perioada 14-20 noiembrie curent.

Rezistența antimicrobiană, în care se regăsește și rezistența la antibiotice, se referă la faptul că medicamentele, pe care mizăm pentru tratarea sau prevenirea infecțiilor, tot mai rar își fac efectul scontat. Aceasta are loc atunci, când bacteriile, paraziții, virușii  sau fungii  își schimbă proprietățile ca răspuns la folosirea acestor medicamente.

Se atestă o dinamică nefavorabilă în aspect de creștere a formelor rezistente de microorganisme în rândul pacienților la nivel global, regional și național. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este ponderea tuberculozei cu rezistență medicamentoasă în Moldova, unde circa un sfert din toate cazurile noi și aproape două-treimi din pacienții tratați anterior dezvoltă tuberculoză rezistentă.

Unul dintre scopurile principale urmărite prin această campanie este sporirea gradului de conștientizare a populației privind necesitatea folosirii corecte a antibioticelor şi consolidarea atitudinii prudente a publicului larg faţă de antibiotice.

Deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie vin cu un apel către populația Republicii Moldova, dar și către anumite grupuri profesionale din domeniul sănătății, farmaceuticii și sectorului agrar, de a spori  prudența în prescrierea și utilizarea antibioticelor.

Cetățenii trebuie să  înțeleagă că nu trebuie să ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medici și că trebuie să urmeze până la capăt tratamentul prescris, chiar și atunci când se simt deja mai bine, în caz contrar ar putea urma consecințe  nefaste asupra stării lor de sănătate.

În același timp, membrii comisiei fac apel și către autoritățile responsabile să fie permanent vigilente privind acest subiect.

Combaterea automedicației cu antibiotice, procurate în afara prescripției medicale reprezintă o  țintă statornică a promotorilor sănătății și o obligație de conștiință a fiecărui cetățean.

Campania mondială de informare a populației privind utilizarea prudentă a antibioticelor și a consecințelor folosirii în exces a acestora se desfășoară ca urmare a angajamentelor politice asumate de către țările membre ale ONU în cadrul Ședinței de nivel înalt consacrată rezistenței antimicrobiene, care a avut loc în contextul   Adunării Generale a ONU, în septembrie 2016, dar și ca urmare a rezoluției adoptate în cadrul sesiunii 68 a Adunării Generale a OMS în 2014 pentru aprobarea Planului Global de Acțiuni privind Rezistența Antimicrobiană.