Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel ar putea avea o întâlnire înainte de summitul NATO de la Varșovia, programat pentru 8-9 iulie, scrie ziarul „Stuttgarter Nachrichten”.

Potrivit presei germane, noua întrevedere va avea loc pentru a diminua tensiunea.

„În cadrul acestei întâlniri, cancelarul german va încerca să obțină o punere în aplicare efectivă a acordurilor de la Minsk, privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei”, mai scrie sursa citată.

„Acest summit are loc într-o perioadă crucială pentru Alianță, când plăcile tectonice ale securității euro-atlantice s-au deplasat atât în Est, cât și în Sud”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat, cu referire la criză din Ucraina, respectiv la amenințarea reprezentată de gruparea Stat Islamic.

„Noi punem deja în aplicare cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la sfîrșitul Războiului Rece. La Varșovia, vom trasă calea pentru adaptarea Alianței la noul mediu de securitate, astfel încât NATO să rămână pregătită să apere toți Aliații împotrivă oricărei amenințări, indiferent de unde ar veni”, a subliniat Stoltenberg.

Amintim că, în luna mai, Polonia și statele baltice au declarat că vor cere desfășurarea de trupe NATO permanente pe teritoriile lor pentru a contracara intensificarea acțiunilor militare ale Rusiei. Un document intern polonez face aluzie la faptul că acest subiect ar putea fi ridicat la summitul de la Varșovia.